Grundläggande för import och försäljning på nätet

Är du av det rätta virket för att driva eget?

Det första du alltid ska fråga dig oavsett vad du funderar på att göra i livet, är att fråga dig om du verkligen passar för det. Att vara en person som bedriver sin försäljning på nätet kommer naturligtvis att vara enklare då det saknas den personliga kundkontakten. Dock är det så att du har det mycket svårare att nå ut till dina kunder och få så kallade impulsköp. Att importera de produkter du ska sälja i din webbutik kommer att vara en faktor som skapar mycket mera arbete. Av den anledningen ska du alltid ställa dig den stora frågan. Är du av det rätta virket för att vara importör av produkter för att sedan stå för dem och sälja dem vidare till konsument?

Vad är det då som är så svårt att importera produkter som du ska sälja? Ja, detta kan naturligtvis vara något du funderar på. Svaret är enkelt. Här handlar det om att du som importör har ansvaret för de produkterna du säljer i ditt hemland. Det kommer inte att finnas någon kontroll av dessa, och den som tillverkar dem i ett annat land kan ha helt olika regler för vad som anses vara säkert och miljövänligt. Helt plötsligt kan du stå inför en rad av olika problem som du aldrig tidigare behövt se till i livet eller som företagare. Är det så att du innan varit den som bedrivit försäljning av svenska kontrollerade produkter, så kommer du att veta precis vad det handlar om för skillnader.

Du utför dina egna kontroller

När du importerar produkter från ett annat land, så kommer du inte att ha något skydd av de svenska lagarna. I många fall kommer de istället vara ett hinder och något du måste se upp med att inte bryta. Ta till exempel barnleksaker. När du ser olika produkter i ett annat land och det står ej för barn under 3 år, då de innehåller lösa delar. Ja, då kommer detta inte att vara detsamma som denna märkning i Sverige. När det handlar om mat och torrprodukter måste du vara försiktigt så att det verkligen finns en komplett innehållsförteckning som skyddar allergiker. Detta är bara två små saker av tusen att tänka på. Är produkterna miljövänliga? Är de tillverkade med hänsyn till humanitära rättigheter? Har barnarbete brukats vid tillverkningen? Du eller din agent måste ha järnkoll på dessa frågor.

Du har ansvaret för företagets lönsamhet

Ett annat problem som du måste tänka extra mycket på vid import av olika produkter till försäljning, är att ditt företag måste bli lönsamt. Naturligtvis är även detta något alla företagare har som ett gemensamt mål och måste se över, men när det gäller import och försäljning blir det hela mera avancerat. De extra bitar som tillkommer är importtariffen, frakten, eventuellt avgift till agenten. Ibland kan det även handla om mutor för att tullen i andra länder ska skicka produkterna. Detta plus alla de vanliga ekonomiska uppgifterna i ett företag ligger under ditt ansvar. Är det då så att det krävs anställda i företaget för att hinna med allt, är det extra viktigt att du är den som klarar av att hantera den ekonomiska biten.